Alhamdulillah! Praise to Allah...

Daisypath Happy Birthday tickers


Sunday, May 24, 2015

Geng Takliban

Bismillahirrahmannirahim

Rindu nak update blog ni sebenarnya tetapi tak ada modal nak cerita. Cuba juga cari modal untuk bercerita. Ih ih ih.

Memandangkan saya sedang menunggu keputusan final exam sebelum nak ke degree, harapnya saya berjaya dari Asasi UIA Petaling Jaya ke UIA Gombak tanpa sebarang halangan. Insya-Allah.

Baiklah.

Tajuk entri : Geng Takliban

Apa kebenda takliban (تَكلِبًا) ni sebenarnya? Maksudnya, menganjing. Ok, sebenarnya ni kata terbitan Bahasa Arab yang dibuat sendiri, berasal daripada perkataan كَلَبَ (kalaba) yang bermaksud anjing. Muahaha!

Kenapa menganjing ya? Sebab kerja kami ni, memang suka kenakan orang. Lebih kurang, perkataan 'kenakan orang' yang telah dimodenkan, 'menganjing'.

Siapa pula ahli takliban ni? Ahlinya terdiri daripada komiti Arabic Debate Club (ADC) dan juga komiti Debat Arab Dean's Cup yang telah diserap masuk dalam ADC, Centre for Foundation Studies IIUM.

Jujur saya katakan, kelab inilah kelab paling seronok dan gempak walaupun ahli kami agak sedikit bilangannya sepanjang saya menjadi pelajar tahun dua. Saya juga bersyukur mereka ada di sisi saya. Paling seronok apabila semua komiti berkumpul dan mulalah aktiviti menganjing. Nampak sangat tak ada kerja, namun itulah yang membahagiakan saya. Bahagia dengan ahli-ahlinya yang sekepala.

Saya tidak suka menggunakan istilah 'Aku senior, maka akulah berkuasa'. Walaupun ramai ahlinya junior, itu tidak bermakna saya meletakkan jurang, malah itu yang mengajar saya erti hormat-menghormati terhadap kawan yang sebaya mahupun muda.

Demi Allah, saya sayang mereka sangat!










Taklibanians, dah kahwin nanti, jangan lupa jemput saya. Sekian.

Friday, February 13, 2015

12 Februari... Impian dan Percaya


Bismillahirrahmanirrahim

Setelah beberapa minggu juga saya tak menulis lantaran malas yang teramat. Hari ni, saya berjaya juga buang rasa malas daripada berblogging selepas rajin baca blog Irine Nadia dan Aisyah Shakirah. Kisah-kisah mereka sangat menginspirasikan saya.

Kembali pada tajuk, 12 Februari... Impian dan Percaya. Baiklah, tarikh 12 Februari meninggalkan dua memori. Manis dan pahit.

Saya mulakan dengan memori manis dahulu.

Credits to Smartphone Bell

Pertemuan aku dengan Aisyah Shakirah.

Agak lama juga saya kenal Kak Aisyah ini melalui Youtube dan dua kali berjumpa depan mata iaitu ketika di YouthACE 2014 dan Pusat Asasi UIA Petaling Jaya.

Ketika di Pusat Asasi UIA PJ inilah baru saya nak berkenalan dengan dia memandangkan dia sangat hebat orangnya. Teringin juga saya nak panjangkan silaturrahim dengan Kak Aisyah Shakirah ini. Jadi, saya berikan business card saya kat dia dengan mengatakan saya penulis buku 1,2,3... Say Cheese! dan dia kelihatan sangat teruja apabila saya tunjuk cover buku dalam telefon bimbit. Siap nak beli lagi. Dush! Dush! Silap saya juga, tak bawa siap-siap buku itu sebab saya baru tahu minit terakhir ada Aisyah Shakirah datang beri talk.

Seronok bersembang dengan Kak Aisyah ni. Dia sangat rendah diri, mesra, ceria, sporting lepak-lepak gitu. Walaupun English aku kurang baik tetapi saya usaha juga untuk bersembang dengan dia.

Kak Aisyah: Had you been to Thailand?
Aku: Yes.
Kak Aisyah: Had you been to Krabi?
Aku: No. Just Narathiwat, Yala...
Kak Aisyah: Oh ok. You should go there. Go and play at the beach and play for one day. Sure you will be like me, dark skin because I played for a whole day without wearing sunblock.
Aku: Oh ok. 0.0 (Biar betul Kak Aisyah ni?)

Hewhewhew... Perkara paling menarik bila nak selfie. Saya dan kawan-kawan memang tak reti selfie dan bukanlah kaki selfie. Kak Aisyah juga menawarkan diri jadi tukang pegang telefon. Nampak sangat memang  Kak Aisyah ini kaki selfie. Yakin je pegang. Saya? Sah-sah tak reti walaupun tulis buku pasal kamera. Ihihih...


Credits to Smartphone Bell

Jadi, itulah impian saya yang menjadi kenyataan. Ada lagi dua orang yang saya ingin jumpa iaitu Irine Nadia dan Dena Bahrin. Teringin nak tengok secara live.

Memori sedih pula...


Al-Fatihah untuk Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang telah kembali ke rahmatullah, bersamaan dengan hari saya dengar talk Aisyah Shakirah. Beliau merupakan sang murabbi yang sangat disegani dan tawadhu' orangnya. Ilmu yang beliau ada juga sangat banyak dan beliau mempunyai pendidikan yang sangat hebat. Kehilangan beliau sangat dirasai.

Masih saya ingat pertama kali jejak kaki ke Kelantan untuk menyambung pengajian sekolah menengah dan mendengar kuliah yang disampaikan oleh beliau, saya tak faham langsung loghat Kelantan ketika itu. Sedar tidak sedar, memori itu sudah 7 tahun berlalu. Semoga TGNA damai di sana.

Berehatlah dikau sang murabbi. Syurga menantimu. Insya-Allah...

Sangkanya saya pada mulanya, hanyalah sekadar khabar angin. Akhirnya, saya percaya dan akur bahawa TGNA sudah pergi meninggalkan kita semua.

Monday, December 29, 2014

Jualan Gudang BLINK 2014

Bismillahirrahmanirrahim

Sepanjang saya cuti semester ini, banyak program atau aktiviti yang telah saya sertai. Ini merupakan salah satu aktiviti yang telah saya sertai iaitu Jualan Gudang BLINK Ain Maisarah di Nilai Square.


Saya telah hadir bersama junior saya, Aiesya pada hari terakhir. Huhuhu... Antara aktiviti yang telah saya lakukan untuk memeriahkan jualan gudang dan memberi sokongan kepada para penulis BLINK iaitu:-

Menghasilkan Mood Board, Dream Board, dan banyak nama yang lain di bawah tunjuk ajar Abang Alam Anuar yang menulis Dekor-Dekor Ain Maisarah dan Aku Mahu Banglo Pink.

Sumber FB Abang Alam Anuar

Bersama saya dan Aiesya juga, ada dua orang BLINKERS yang turut memeriahkan aktiviti di gudang BLINK ini iaitu Aliah dan Dina.

Hasilnya:

Sumber FB Abang Alam Anuar

Decorboard ini merupakan salah satu aktiviti yang pernah saya lakukan suatu ketika dahulu iaitu menampal barang-barang impian pada kad keras bersaiz A3, namun dulu saya tampal pada buku tulis sahaja. Hohoho...

Seterusnya, aktiviti Mencipta Maskot Sri Bangsar dan Melukis Watak Sri Bangsar di bawah tunjuk ajar Kak Eima Manan yang telah menulis Aku Mahu CK dan Gosip Sri Bangsar-Nasyid vs Koir.


Sumber gambar Kak Eima Manan

Khusyuk kami, para BLINKERS membuat aktiviti-aktiviti ini.

Hasilnya...

Sumber gambar Aiesya

Ok, agak hodoh lukisan dan maskot saya. -_-

Bersama BLINKERS yang lain. Ada BLINKERS tambahan iaitu Farhanah yang juga mengikuti perkembangan saya sebagai penulis di Facebook dan beberapa yang saya tidak ingat nama.

Sumber gambar Kak Eima Manan

Akhir sekali, kehadiran Kak Ain Maisarah, penulis kegemaran saya tiba di jualan gudang. Oh gembiranya hati ini! Kalau dahulu saya hadir sebagai pembaca, kini saya hadir di gudang beliau sebagai pembaca dan penulis. Alhamdulillah!

Sumber gambar Aiesya

Terasa bangga Kak Ain sudi bergambar dengan buku saya, Alhamdulillah a'la kulli hal :)