Alhamdulillah! Praise to Allah...

Daisypath Happy Birthday tickers


Wednesday, December 7, 2011

Preview Novel Hilal Asyraf

Bismillahirrahmannirrahim.
 

Sebenarnya, novel ini saya beli secara online pada tiga hari yang lepas. Novel ini telah selamat sampai di tangan saya. Alhamdulillah.

Jujurnya, ini merupakan novel pertama yang saya baca hasil nukilan Hilal Asyraf. Selama ini, saya baca novel karya Ain Maisarah sahaja. Kini, saya berjinak-jinak pula dengan penulisan Hilal Asyraf. Walaupun saya sekadar membaca cerpennya, Aicha di laman webnya, Langit Ilahi tetapi penulisannya yang unik itu membuatkan saya mahu membaca novelnya pula. Penulisan beliau yang penuh islamik dan bahasa yang mudah difahami membuatkan saya ingin membaca novel-novelnya yang lain pula. Selepas ini, saya mahu membeli novelnya, Sinergi selepas membaca sinopsisnya.

Sinergi


Dua sahabat, Rasyid Zakwan (Asid) dan Irfan Hakimi (Irfan), belajar di University of Yarmouk, Jordan. Ukhuwah mereka memberikan kesan kepada masyarakat sekeliling. Konflik mula timbul dengan kehadiran Sara Nasuha. Konflik ini bukan konflik dengki-mendengki tetapi konflik untuk menjaga kelangsungan ukhuwah itu. Mereka jatuh cinta kepada Sara Nasuha, dan masing-masing tidak pernah meluahkannya. Hinggalah satu hari, Irfan menceritakan rasa hatinya kepada Asid. Asid untuk beralah dalam senyap tetapi cintanya juga amat mendalam membuatkan dia sukar untuk kekal tenang. Lalu ukhuwah mereka berdua terganggu. Sekumpulan pelajar bermasalah "Disaster Five" tidak senang dengan imej bersih Asid dan Irdan. Konflik dua sahabat diambil sebagai peluang keemasan bagi merosakkan ukhuwah mereka. Kes menjadi rumit apabila muncul watak misteri di sebalik kejadian pecah rumah. Tambahan pula Irfan terjebak dalam perangkap...

Post a Comment