Alhamdulillah! Praise to Allah...

Daisypath Happy Birthday tickers


Monday, December 29, 2014

Jualan Gudang BLINK 2014

Bismillahirrahmanirrahim

Sepanjang saya cuti semester ini, banyak program atau aktiviti yang telah saya sertai. Ini merupakan salah satu aktiviti yang telah saya sertai iaitu Jualan Gudang BLINK Ain Maisarah di Nilai Square.


Saya telah hadir bersama junior saya, Aiesya pada hari terakhir. Huhuhu... Antara aktiviti yang telah saya lakukan untuk memeriahkan jualan gudang dan memberi sokongan kepada para penulis BLINK iaitu:-

Menghasilkan Mood Board, Dream Board, dan banyak nama yang lain di bawah tunjuk ajar Abang Alam Anuar yang menulis Dekor-Dekor Ain Maisarah dan Aku Mahu Banglo Pink.

Sumber FB Abang Alam Anuar

Bersama saya dan Aiesya juga, ada dua orang BLINKERS yang turut memeriahkan aktiviti di gudang BLINK ini iaitu Aliah dan Dina.

Hasilnya:

Sumber FB Abang Alam Anuar

Decorboard ini merupakan salah satu aktiviti yang pernah saya lakukan suatu ketika dahulu iaitu menampal barang-barang impian pada kad keras bersaiz A3, namun dulu saya tampal pada buku tulis sahaja. Hohoho...

Seterusnya, aktiviti Mencipta Maskot Sri Bangsar dan Melukis Watak Sri Bangsar di bawah tunjuk ajar Kak Eima Manan yang telah menulis Aku Mahu CK dan Gosip Sri Bangsar-Nasyid vs Koir.


Sumber gambar Kak Eima Manan

Khusyuk kami, para BLINKERS membuat aktiviti-aktiviti ini.

Hasilnya...

Sumber gambar Aiesya

Ok, agak hodoh lukisan dan maskot saya. -_-

Bersama BLINKERS yang lain. Ada BLINKERS tambahan iaitu Farhanah yang juga mengikuti perkembangan saya sebagai penulis di Facebook dan beberapa yang saya tidak ingat nama.

Sumber gambar Kak Eima Manan

Akhir sekali, kehadiran Kak Ain Maisarah, penulis kegemaran saya tiba di jualan gudang. Oh gembiranya hati ini! Kalau dahulu saya hadir sebagai pembaca, kini saya hadir di gudang beliau sebagai pembaca dan penulis. Alhamdulillah!

Sumber gambar Aiesya

Terasa bangga Kak Ain sudi bergambar dengan buku saya, Alhamdulillah a'la kulli hal :)

Tuesday, December 16, 2014

1,2,3... Say Cheese! by Adilah Zulkiffli

Bismillahirrahmannirrahim...


Tada!

Buat pembaca blog yang saya hormati, saya mempersembahkan karya sulung saya iaitu 1,2,3... Say Cheese! setelah lama menyepi dari menulis blog ini.

Alhamdulillah, dalam tempoh dua tahun juga perjuangan saya bersama 1,2,3... Say Cheese! ni. Pahit manis dan jatuh bangun saya merasai. Ini hasilnya. Saya masih mampu tersenyum ceria walaupun ada ketakutan sebenarnya, namun saya masih berani untuk mencuba dan menongkah arus.

Harga novel ni RM13 di bawah terbitan Galeri Ilmu Sdn. Bhd yang menerbitkan Majalah Asuh, Majalah Anis, Majalah Gen-Q, dan sebagainya.

Untuk sebarang order bersama cik penulis ni, saya masih tak buka sebarang order.

Boleh beli melalui laman web Galeri Ilmu :- http://www.galeriilmu.com/belian-majalah/product/631-1-2-3-say-cheese

atau 

Instagram: @gengbukukreatif dan @nd_uk

P/S: Awal-awal saya minta maaf sekiranya novel saya tak menarik dan hambar. Saya hanya menulis sekadar untuk berkongsi dan melontarkan idea apa yang saya rasa.

Friday, October 3, 2014

1,2,3 Say Cheese! - Part 2

Bismillahirrahmannirrahim

Sambungan daripada 1,2,3 Say Cheese - Part 1.

Mungkin ramai yang ingin tahu jalan-jalan liku yang telah saya hadapi sepanjang proses pemurnian novel ini. Untuk bahagian ini, saya kongsikan cabaran-cabaran yang saya hadapi dan pengakhirannya.

  • Setelah tamat SPM, saya menulis seperti biasa. Mencari ilham sini dan sana dengan penuh kegigihan (ayat klise. LOL!). Usai siap, saya hantar kepada Tuan Amir dan novel saya ini diperiksa oleh editor bawahnya iaitu Puan Zulina Hassan. Apabila beliau memeriksa dan membetulkan kesalahan saya, seterusnya mengembalikan kepada saya melalui e-mel, saya membukanya dan rasa seperti "Ya Allah! Teruknya!" Memang saya akui, terlalu banyak sangat yang tidak kena, terlalu banyak lompong dan kekurangan. Almaklumlah, penulis baharu. Memang ada banyak yang tidak kena. Itu cabaran sebenarnya buat mana-mana penulis pun.
  • Perasaan membuat pembetulan muka demi muka? Memang saya ada rasa putus asa. Demi Allah, sangatlah rasa putus asa! Sampai saya rasa saya tidak mahu teruskan lagi tetapi memikirkan minat dan peluang yang ada, saya tidak mahu sia-siakan. Akibat saya rasa editor ini terlalu tegas, saya menghentikan aktiviti penulisan seketika buat beberapa bulan kerana saya merasakan terlalu sukar untuk membetulkan beberapa plot yang saya rasa agak remeh dan tidak perlu ditambah tetapi bagi beliau, pembetulan yang beliau lakukan itu sesuatu yang serius dan saya merasakan juga impian untuk menjadi penulis semakin kabur.
  • Apabila minda saya sudah bersedia untuk menghadap Puan Zulina kembali dan sudah membetulkan walaupun saya rasa memang semangat saya jatuh merundum sepanjang pembetulan itu dilakukan tetapi saya bersyukur kerana saya berjaya juga menyiapkan. Kata beliau, beliau tidak dapat menguruskan novel saya dek kesibukan yang melanda dirinya. Jadi, dia minta saya rujuk kepada Tuan Amir kembali. Kata Tuan Amir, Puan Zulina diganti oleh Puan Aini. 
  • Puan Aini memeriksa pembetulan yang saya lakukan. Kata beliau, ada yang tidak perlu ditambah dan perlu dikurangkan. Puan Aini banyak juga membantu dari segi untuk menambah perisa dalam beberapa plot dan dia tidaklah setegas Puan Zulina dan lebih bersifat keibuan. Atas bantuan beliau, berjaya juga novel ini disiapkan. Alhamdulillah dan menyerahkan semua kepada Tuan Amir.
  • Kami bertiga memang berhubung di e-mel sahaja sepanjang sesi pemurnian ini. Memang perlu agak formal dan wujudnya rasa hormat antara penulis dan editor.
  • Banyak kali juga Tuan Amir minta pandangan saya untuk tajuk novel. Sejujurnya, saya tidak pandai memberi tajuk dan berserah pada pihak Tuan Amir untuk menentukan. Pihak beliau lebih tahu mana yang terbaik.
  • Usai semuanya, saya ingatkan sudah berakhir. Rupa-rupanya, saya perlu buat pula pruf penulis. Apa itu pruf penulis? Pruf penulis ini merupakan satu proses penyuntingan yang diperiksa oleh penulis terlebih dahulu sebelum diserahkan kepada editor untuk penyuntingan yang lebih tepat daripada segi tatabahasa, ejaan, dan seumpama dengannya. Ini contohnya.

  • Memang agak gigih dan berusaha untuk memeriksa baris demi baris dari awal mukasurat hingga akhir mukasurat supaya tiada kesalahan. Kalau ada pun, memang tidak sengaja atau tidak perasan. Apabila saya menyiapkan assignment untuk subjek 'Maharat Kitabah' atau dalam Bahasa Melayu iaitu Kemahiran Menulis, sama seperti yang saya buat untuk pruf penulis ini dan saya merasa tekanannya. Sangat terasa!
  • Itulah kerja terakhir saya dan cabarannya sudah berakhir. Syukur! Saya juga menerima beberapa buah lukisan yang dilukis oleh Kak Hani untuk dimasukkan dalam novel saya. Kiranya, novel saya nanti ada gambar-gambar ilustrasi yang sangat comel seperti ini:-


  • Saya juga diberi peluang untuk memikirkan konsep cover novel. Ketika itu, minda saya teringat dua buah buku iaitu sebuah novel yang bertajuk Gadis Komik dan sebuah komik, inspirasi daripada Komik-M PTS bertajuk Aviasi Fantasi.




  • Secara jujurnya, saya lebih suka konsep muka hadapan Aviasi Fantasi kerana lebih nampak ciri-ciri lelaki dan memang saya sengaja pilih konsep Aviasi Fantasi supaya pembaca tertarik untuk membeli. Memang saya tunjuk cover novel saya, kebanyakannya ingat novel saya ini sebuah komik. Hakikatnya, iainya sebuah novel. Untuk Gadis Komik pula, saya sukakan warnanya yang sangat ceria dan energetik.
Jadi, itulah kisahnya sejak mula karya saya diterima oleh Syarikat Galeri Ilmu hinggalah buku ini bakal diterbitkan. Mohon doakan saya supaya saya diberi ilham untuk menulis novel-novel yang seterusnya.

Tuesday, September 30, 2014

1,2,3 Say Cheese! - Part 1

Bismillahirrahmannirrahim

Jeng~ Jeng~ Jeng~

Buat warga pembaca blog yang saya hormati...


Inilah cover novel saya yang bertajuk 1,2,3 Say Cheese! merangkap 'anak sulung' saya. Kelahiran novel ini dalam hidup saya sangatlah berharga kerana terlalu banyak jalan-jalan liku yang telah saya hadapi untuk memastikan semuanya berjalan lancar sehingga adanya cover hadapan ini.

Bagaimana karya sulung saya ini diterima? Pastinya anda tertanya-tanya. Baru kini saya rajin untuk menceritakan kronologi-kronologinya.

  • Pada mulanya, saya menulis tentang novel lain yang saya merasakan sangatlah merepek dan sekadar mencuba nasib di sebuah syarikat buku yang bernama Galeri Ilmu Sdn.Bhd. Ketika itu, saya menghantar proposal untuk novel lain sebenarnya.

  • Saya ada bercerita mengenai saya menerima Anugerah Nilam daripada pihak sekolah untuk tahun 2011 dan blog saya telah dilawati oleh seseorang iaitu editor Galeri Ilmu, Tuan Amir. Kata beliau dalam komen "Tahniah. Saya Amir, editor GISB. Adik ada hantar proposal pada kami, sedang dinilai insya-Allah. Sebetulnya saya lebih gemar sekiranya penulis baharu seperti adik dapat datang terus ke ofis kami di Kota Damansara untuk kita berkongsi fikrah. Boleh?". Bagaimana Tuan Amir tahu? Mudah sahaja. Semasa saya menghantar proposal, saya sertakan alamat blog saya.

  • Takdir Allah, saya dan Tuan Amir bertemu di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur pada tahun 2012 dan bersembang pelbagai perkara tentang dunia penulisan. Dia pernah berkata pada saya supaya saya fikir cerita yang masih belum dibuat. Memang saya gigih mencari ilham sehinggalah saya terpandangkan senior sekolah saya. Alhamdulillah, ilham yang Allah hadir untuk saya dengan melihat senior saya yang selalu bersama dengan kamera 'DSLR'nya. Jadi, terdetik untuk saya menulis novel mengenai kamera.
  • Berbekalkan semangat dan azam yang tinggi, ilham mencurah-curah untuk saya menulis sinopsis keseluruhan cerita dan dua bab untuk dihantar ke Syarikat Galeri Ilmu dan saya hanya berserah pada Allah. Terima atau tidak, saya terima dengan hati yang terbuka.
  • Sehari sebelum SPM yakni 4/11/2012, saya tergerak hati untuk membaca e-mel yang telah saya tanda sebagai semua sudah dibaca memandangkan banyak e-mel yang merapu saya simpan. Saya periksa satu persatu sehinggalah saya ternampak satu e-mel yang bertajuk 185 Surat tawaran - BUDAK KAMERADemi Allah, saya memang terkejut dan tidak percaya. Ini kandungan surat tersebut.


  • Memandangkan saya tidak percaya, saya bertanya pada Tuan Amir dan Tuan Amir mengiyakan. Memang saya rasa... Whoa! bercampur Alhamdulillah! Impian yang saya nanti selama 6 tahun ketika itu sudah tercapai tetapi demi peperiksaan SPM, saya tolak tepi dahulu tentang novel saya ini memandangkan saya menerima surat tawaran ini dalam keadaan novel saya masih belum siap.

Saya berhenti setakat itu dahulu. Nantikan kisah 1,2,3  Say Cheese - Part 2 pula nanti :)


Saturday, June 28, 2014

Ramadhan Kareem 1435h

Bismillahirrahmannirrahim.


Blog yang sudah lama dibiarkan sepi. Bukan kerana sibuk tetapi malas. Kebiasaannya saya rajin update di Facebook, Instagram, dan Twitter sahaja. Namun begitu, rindu juga sekali-sekala untuk update di blog sebagai sampingan.

Di sini, saya ingin mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak bagi para kenalan saya di Facebook, Twitter, Instagram, Blogger, Setiabudi, Maahad Al-Manar, CFS IIUM, IKRAM, PKPIM, PEPIAS, Uni Impian, MUSLEH, IIUMIDC11/12, PTDH, PMGK13, MPR13, Alumni MPR13.

Allahu Akram! 

Friday, March 21, 2014

Saya dan Syaria'h


Bismillahirrahmannirrahim

Sudah lama blog saya berhabuk. Huu~~ Kini, saya rajin kembali untuk update blog.

Kerana apa?

Syaria'h...



Terdiri daripada Amir, Saya, Syafiqah, Afiq...

Kami merupakan pelajar yang menyertai Debat Arab Youth Voice-Their Proof yang dianjurkan oleh Quranic Language Department dengan gabungan Arabic Debate Club, Centre for Foundation Studies IIUM (CFS IIUM).

Alhamdulillah, pusingan demi pusingan kami menang bermula dari pusingan pertama yang mempunyai tiga pusingan, pusingan suku akhir, pusingan separuh akhir, dan pusingan akhir. Sebenarnya, saya bangga apabila Kumpulan Syaria'h berjaya sehingga ke pusingan akhir meskipun kami meraih tempat kedua. Bagi saya, saya puas hati kerana pusingan akhir merupakan impian saya sejak sekolah menengah lagi.

Bersama Syaria'h, saya menjadi kuat kerana mereka merupakan kekuatan saya jika saya jatuh mahupun tertekan. Saya bersyukur apabila bersatu dengan mereka. Suka duka, sama-sama kami hadapi. Syukur.



Istimewanya kami kerana kami semua dari wilayah yang berbeza. Syafiqah dari Wilayah Pantai Timur, Amir pula dari Wilayah Utara, saya pula dari Wilayah Tengah, Afiq pula dari Wilayah Selatan. Sempurna ^_^

Bersama kekurangan dan kelebihan, kami bersatu. 

Syaria'h.

Kita istimewa :')


Bersama Ustaz Syed Hassan Haggag, penasihat Kelab Debat Bahasa Arab Pusat Asasi UIA, Petaling Jaya.

LAWS + BAR = SYARIA'H!

Friday, January 24, 2014

Persoalan Mengenai Debat



Soalan lazim yang sering ditanya kepada saya mengenai debat arab ....

S: Sejak bila sertai debat arab ini?
J: Sejak tingkatan empat sehinggalah kini, di pusat asasi UIA PJ.

S: Siapa yang mengajak kau debat mula-mula dulu?
J: Ustaz debat sewaktu zaman sekolah, Ustaz Ikhwan... Beliaulah yang membawa aku ke dunia debat ini... 

S: Tak takutkah debat? Arab pulak tu...
J: Emm... Siapa kata aku tak takut? Semestinya aku takut tetapi sebab aku mahu mencuba, aku masuklah... Alhamdulillah, aku boleh berbahasa arab sejak bersekolah di Kelantan dahulu... Jadi, tiada masalah...

S: Tak takutkah bercakap depan orang ramai? Kalau aku, memang aku tak naklah...
J: Aku memang suka bercakap depan orang ramai... Walaupun memang wujud perasaan takut dan gementar... Gagap pun satu hal tetapi aku terus cuba dan cuba...

S: Biasanya kalau kau debat, kau jadi orang yang keberapa?
J: Aku pernah merasai semua... Pendebat pertama, kedua, mahupun ketiga tetapi aku lebih aktif menjadi bermain posisi yang ketiga...

Emm... Itulah antaranya yang orang tanya... Kalau nak tanya apa-apa, silakan... Tiada masalah :)