Alhamdulillah! Praise to Allah...

Daisypath Happy Birthday tickers


Friday, February 13, 2015

12 Februari... Impian dan Percaya


Bismillahirrahmanirrahim

Setelah beberapa minggu juga saya tak menulis lantaran malas yang teramat. Hari ni, saya berjaya juga buang rasa malas daripada berblogging selepas rajin baca blog Irine Nadia dan Aisyah Shakirah. Kisah-kisah mereka sangat menginspirasikan saya.

Kembali pada tajuk, 12 Februari... Impian dan Percaya. Baiklah, tarikh 12 Februari meninggalkan dua memori. Manis dan pahit.

Saya mulakan dengan memori manis dahulu.

Credits to Smartphone Bell

Pertemuan aku dengan Aisyah Shakirah.

Agak lama juga saya kenal Kak Aisyah ini melalui Youtube dan dua kali berjumpa depan mata iaitu ketika di YouthACE 2014 dan Pusat Asasi UIA Petaling Jaya.

Ketika di Pusat Asasi UIA PJ inilah baru saya nak berkenalan dengan dia memandangkan dia sangat hebat orangnya. Teringin juga saya nak panjangkan silaturrahim dengan Kak Aisyah Shakirah ini. Jadi, saya berikan business card saya kat dia dengan mengatakan saya penulis buku 1,2,3... Say Cheese! dan dia kelihatan sangat teruja apabila saya tunjuk cover buku dalam telefon bimbit. Siap nak beli lagi. Dush! Dush! Silap saya juga, tak bawa siap-siap buku itu sebab saya baru tahu minit terakhir ada Aisyah Shakirah datang beri talk.

Seronok bersembang dengan Kak Aisyah ni. Dia sangat rendah diri, mesra, ceria, sporting lepak-lepak gitu. Walaupun English aku kurang baik tetapi saya usaha juga untuk bersembang dengan dia.

Kak Aisyah: Had you been to Thailand?
Aku: Yes.
Kak Aisyah: Had you been to Krabi?
Aku: No. Just Narathiwat, Yala...
Kak Aisyah: Oh ok. You should go there. Go and play at the beach and play for one day. Sure you will be like me, dark skin because I played for a whole day without wearing sunblock.
Aku: Oh ok. 0.0 (Biar betul Kak Aisyah ni?)

Hewhewhew... Perkara paling menarik bila nak selfie. Saya dan kawan-kawan memang tak reti selfie dan bukanlah kaki selfie. Kak Aisyah juga menawarkan diri jadi tukang pegang telefon. Nampak sangat memang  Kak Aisyah ini kaki selfie. Yakin je pegang. Saya? Sah-sah tak reti walaupun tulis buku pasal kamera. Ihihih...


Credits to Smartphone Bell

Jadi, itulah impian saya yang menjadi kenyataan. Ada lagi dua orang yang saya ingin jumpa iaitu Irine Nadia dan Dena Bahrin. Teringin nak tengok secara live.

Memori sedih pula...


Al-Fatihah untuk Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang telah kembali ke rahmatullah, bersamaan dengan hari saya dengar talk Aisyah Shakirah. Beliau merupakan sang murabbi yang sangat disegani dan tawadhu' orangnya. Ilmu yang beliau ada juga sangat banyak dan beliau mempunyai pendidikan yang sangat hebat. Kehilangan beliau sangat dirasai.

Masih saya ingat pertama kali jejak kaki ke Kelantan untuk menyambung pengajian sekolah menengah dan mendengar kuliah yang disampaikan oleh beliau, saya tak faham langsung loghat Kelantan ketika itu. Sedar tidak sedar, memori itu sudah 7 tahun berlalu. Semoga TGNA damai di sana.

Berehatlah dikau sang murabbi. Syurga menantimu. Insya-Allah...

Sangkanya saya pada mulanya, hanyalah sekadar khabar angin. Akhirnya, saya percaya dan akur bahawa TGNA sudah pergi meninggalkan kita semua.
Post a Comment